The Bentong Farm tempat yang wajib anda singgah. Kenapa admin cakap macamtu?? 

Anda boleh tengok sendiri kemeriahan tempat ini dengan haiwan-haiwan yang jinat dan tempat yang luas. Pelbagai aktiviti boleh dilakukan disini.  Jika anda sampai ke Bukit Tinggi atau Genting Highland anda boleh singgah terus di sini. The Bentong Farm berkonsep kan zoo atau dipanggil petting zoo.  Sesuai untuk membawa kanak-kanak dan seisi keluarga. Dibuka setiap hari kecuali selasa (tidak termasuk public holiday).

 

Sebarang pertanyaan anda boleh terus ke link yang diberikan. 

Facebook Pagehttps://www.facebook.com/thebentongfarm

Contac Number : 016-688 3016

Address : Lot 5239-6241, Kampung Orang Asli Lebak,Batu, 3, Jalan Chamang, 28700, Bentong, Pahang

Sumber dari Facebook page The Bentong Farm

Bilut Hills adalah resort yang sesuai untuk percutian pendek dan terletak di tengah-tengah daerah Bentong dan Raub, Pahang.  Mempunyai enam jenis reka bentuk untuk dipilih, dengan kombinasi bilik antara dua hingga 6 orang pax. Di Bilut Hill anda boleh menikmati pemandangan semulajadi dari padang rumput yang kehijauan sambil menikmati aroma raja buah iaitu buah durian.  Disini juga anda boleh melihat pemandangan yang menakjubkan dari matahari terbit langit yang di penuhi bintang-bintang yang indah.  Keistimewaan disini juga adalah sangat sesuai untuk mencari ketenangan dan kedamaian dari kesibukan bekerja kerana ia jauh dari kota raya dan jalan raya. 

Sebarang info atau tempahan anda boleh call / layari laman : 

Facebook : https://www.facebook.com/biluthillsresort/

Web : http://biluthills.com/

Contact number : 011-1059 8083

Email : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Bilut Backpackers Hostel (BBH) yang sebelum ini adalah Stor Baja yang telah dinaiktaraf dan dijadikan hostel yang boleh menempatkan seramai 20 orang penghuni dalam satu masa. Ianya juga dilengkapi dengan kemudahan penghawa dingin dan ruang rehat berkonsepkan kontemporari. Bilut Backpackers Hostel terletak di dalam kawasan rancangan Felda Lurah Bilut berdekatan dengan Tanduk In The Garden (TIG). 

sumber dari fb Lembah Digital Bilut

Bagi pengunjung yang mahu bercuti dan merasai suasana sebenar di ladang, D'Bilut Agro Farm, Lurah Bilut, Bentong adalah destinasi yang seharusnya diletakkan dalam senarai percutian anda.  Terletak kira-kira satu jam dari Tol Gombak, udara segar di tambahkan dengan persekitaran mesra keluarga dan pemandangan menghijau, pasti membangkitkan suasana percutian yang menenangkan pengunjung. Bukan sahaja suasana pemandangan indah boleh didapati di D'Bilut Agro Farm, malah pelbagai aktiviti menarik turut disediakan kepada pengunjung bagi merasai konsep sebenar kehidupan ladang di atas tanah berkeluasan 7.5 ekar itu. 

Antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan adalah memberi makan kepada kira-kira 120 ekor rusa di ladang rusa, merasai keenakan madu kelulut, melawat taman-taman haiwan seperti arnab, burung, kucing, aktiviti memanah dan jugak wayang pacak. Pelbagai lagi aktiviti menarik boleh dilakukan.  Untuk sebarang pertanyaan atau menempah anda boleh layari mereka disini :-

Facebook page: https://www.facebook.com/DBilutAgroFarm

Web site : https://dbilut.com.my/ 

Tempat : Lot 6773, Lurah Bilut, 28800 Bentong, Malaysia

Sumber dari Facebook D'Bilut Agro Farm 

Tanaman buah markisa di usahakan oleh tuan Yip Seng Lam iaitu peneroka (F) Lurah Bilut.  Bermula pada April 2019. Tanaman ini berada di dalam felda Lurah Bilut dan bertempat di no. 339 kampung baru (F) Lurah Bilut keluasan 914.59 meter persegi. 

Banyak kelebihan dan khasiat buah ini iaitu kandungan fitokimia yang mampu membunuh sel kanser.  Berikut adalah beberapa khasiat markisa pada tubuh antaranya mengatasi insomnia, mengatasi batuk, anti alergi, menenangkan anak yang hiperaktif, melancarkan ASI, menjaga kecantikan wajah, menurukan kolestrol,  dan melancarkan peredaran darah. 

 

 sumber dari fb Yip Seng Lam